Search
Search
dinsdag 26 oktober 2021

Katten verzorging

Verzorging van langharige katten.


De kat ... een proper dier

Katten zijn erg propere dieren. Zij besteden dan ook een erg groot deel van de dag aan zichzelf wassen. Wist je dat katten kleine haakjes op hun tong hebben? Hiermee kunnen ze dode haren zeer gemakkelijk uit hun vacht oplikken.

Maar de verzorging van u, als baasje, is ook erg belangrijk. De dode haren die katten oplikken worden vaak immers ingeslikt en kunnen haarballen veroorzaken of zelfs, in extreme gevallen, een darmobstructie. Katten die overgewicht hebben, verzwakt, ziek of erg oud zijn zullen bovendien niet meer in staat zijn om zichzelf te wassen.
Ze zijn minder soepel en kunnen zichzelf niet goed meer verzorgen. Bij alle katten is het dus van belang om hen te helpen hun toilet te maken en hun vacht dus goed te (laten) verzorgen!

Verzorging van de vacht

De vacht van katten, en dan vooral langharige katten, dient geborsteld te worden om dode haren te verwijderen. Dit is de beste manier om het voorkomen van haarballen te verminderen, maar ook om klitten of vervilting te voorkomen.

De vacht van katten bestaat uit onderwol en de bovenvacht. De dode haren bevinden zich vooral in de onderwol.

Gezonde kortharige katten kunnen deze losse haren in principe zelf eruit wassen, maar (half)langharige katten kunnen hier problemen mee hebben. Klitten en soms zelfs vervilting kunnen ontstaan wanneer dode haren onvoldoende verwijderd werden.
Wat zijn klitten?

Klitten komen vooral voor bij (half)langharige katten en ontstaan doordat dode haren in de onderwol aan elkaar vastkleven en niet verwijderd werden. Voornamelijk in de rui kunnen (half)langharige katten de vele haren niet zelf bolwerken en kunnen klitten optreden. Klitten kunnen pijnlijk zijn voor katten, waardoor ze geïrriteerd kunnen lopen maar het bijvoorbeeld ook niet fijn meer vinden om geaaid te worden. Ze kunnen zich niet meer soepel bewegen en zitten niet goed in hun vel. Klitten moeten verwijderd worden door een ervaren kattenkapper. Het is belangrijk dat u hier niet zelf aan begint want u zou de huid van de uw kat kunnen beschadigen!

Wat is vervilting?

Vervilting is een stapje verder dan klitten en betekent eigenlijk dat hele stukken ondervacht aan elkaar vastkleven. Vervilting is erg pijnlijk en vaak moeten dergelijke katten geschoren worden. Het is belangrijk dat dit gebeurt door een ervaren kattenkapper en dat u hier vooral niet zelf aan begint. De kans is immers groot dat u de huid van uw kat zou beschadigen!
Wat doen we

  • Controle op vlooien
  • Ontwollen en plukken
  • Wassen
  • klitten/vervilting
  • Dierenarts

De vacht van uw kat wordt steeds gecontroleerd op de aan-of afwezigheid van vlooien. Het is soms moeilijk om vlooien in de vacht te zien, maar de ontlasting van de vlooien kunnen we dan weer wel goed opmerken. Je kan dit zelf contoleren als volgt: We leggen een wit blad papier onder uw kat en wrijven eens door zijn/haar vacht. Vlooienuitwerpselen zijn kleine zwarte puntjes, die je dus goed zal zien op het witte blad.
Om zeker te zijn dat het om vlooien gaat (en dus niet gewoon een beetje vuil) zullen we met een natte vinger over de zwarte bolletjes gaan. Bij de uitwerpselen van vlooien zullen we een lichtrode verkleuring zien, want vlooien voeden zich immers met bloed! Bij aanwezigheid van vlooien zullen we de kat met de juiste shampoo wassen. Zo raakt uw kat verlost van deze vlooien.

Dode haren zullen met een kam verwijderd worden (dit is ontwollen). Als het moeilijk gaat zullen we proberen om met de hand de dode haren te plukken.
Het resultaat is spectaculair en u zal de hoop dode haren die verwijderd werd kunnen bewonderen wanneer u uw kat komt ophalen.
U zal verschieten hoeveel haar in de onderwol aanwezig was, verwijderd werd en op die manier dus niet in uw woonkamer of zetel zal terechtkomen!

Uw kat zal ook gewassen worden. Katten houden niet zo van spatten, maar als we de sproeier dicht tegen de kat houden om hen nat te maken, vinden ze dit best aangenaam. Met een speciale shampoo wassen we uw kat en nadien spoelen we haar grondig af, opnieuw met de sproeier dicht tegen de kat.

Nu kunnen we de kat beginnen afdrogen. We wikkelen hem of haar eerst in een lekker warme handdoek en beginnen de kat van achter naar voor af te drogen. We eindigen met het hoofd.

Met een haardroger kunnen we nog extra drogen.

We beschikken over speciale stoffen bandjes om over de oren te doen.

 

 Katten houden niet van het geblaas in hun oren en bovendien zal het minder lawaaierig zijn voor de katten!

Zoals geschreven komt het vaak voor dat katten reeds klitten of vervilting in hun vacht hebben. Het is dan aangewezen om zo snel mogelijk een afspraak te maken om uw kat van dit pijnlijk ongemak te verhelpen. Nadien is het ook erg belangrijk om op regelmatige basis de vacht te (laten) verzorgen. Enkel op die manier kunnen we ervoor zorgen dat uw kat klittenvrij zal blijven.

Wanneer klitten of vervilting aanwezig is zal dit met de tondeuse geschoren moeten worden.

Wij trimmen ook bij dierenartsen in hun praktijk.
Meestal gaan we met 2 personen ter plaatse. Hoe sneller de kat getrimd is, hoe korter de verdoving is. Dit is veel beter voor de gezondheid. Spreek dit wel goed af met uw dierenarts.
Get Social

Bezoek ons op facebook

Contact info

Glittersdream

0496/40.69.16
[email protected]
google maps location

Copyright 2021 by DNN corp Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top